האם הוצאת דיבה היא הליך פלילי?

האם הוצאת דיבה היא הליך פלילי?

תביעת הוצאת דיבה עוסקת בתחום של חוק איסור לשון הרע. חוק זה אוסר על הפצה של מידע ואמירות מכפישות ומבזות כלפי אדם אחר, בתחום הפרטי וגם בתחום העסקי/ציבורי. הוצאת דיבה נוגעת לאמירת מידע מכפיש ומבזה שהוא גם שקרי, בזמן שהוצאת לשון הרע מתייחסת לאמירת מידע מכפיש ומבזה שיכול להיות אמת לאמיתה.

לרוב תחום הוצאת דיבה ולשון הרע הינו הליך שמתברר מבחינה חוקית באמצעות הליכים משפטיים הנוגעים לתביעות אזרחיות בתחום הנזיקין, אך ישנם מקרים בהם הוצאת דיבה ולשון הרע יכולה לגרור אחריה תביעה פלילית וכך הליך פלילי.

תנאים לעבירת לשון הרע והוצאת דיבה

על פי חוק, צריכים להתקיים מספר תנאים לצורך הגשת עבירת לשון הרע והוצאת דיבה:

  • יש לבחון האם מדובר באמת בפרסום מעשי של לשון הרע. יש לבדוק האם וכיצד הפרסום בוצע, לאן הוא הגיע ועוד. נוסף על כך, יש לבחון האם מדובר על מעשה שעלול לפגוע בכבודו ושמו הטוב של האדם נגדו פורסמו הדברים, והאם למעשה יש במעשה הפרסום בסיס לעבירת לשון הרע.
  • תנאי נוסף שנבדק הוא האם במעשה פרסום הדיבה ולשון הרע יש כוונה לפגיעה בשמו הטוב של האדם. כחלק מהליך המשפט הפלילי, קיימת חובת הוכחת הכוונה של אדם לפגוע באדם אחר על ידי המעשה השלילי שהוא עשה.
  • התנאי הנוסף שנבדק הוא טווח הפרסום המכפיש, והאם הוא הגיע לשני אנשים לפחות חוץ מהנפגע עצמו. בשונה מתביעה אזרחית של לשון הרע, שהיא מקלה יותר והתנאי לתביעה מבוסס על הגעת הפרסום לאדם אחד לפחות, התביעה הפלילית נשענת על טווח פרסום הוצאת הדיבה ולשון הרע לשני אנשים לפחות שנחשפו אל אותו פרסום מבזה.

כיצד מתבצע ההליך הפלילי בעבירות אלו

בשונה מהליך פלילי רגיל שנערך במדינה, בו המדינה היא התובעת את האשם בגין העבירה הפלילית, בעבירת הוצאת דיבה ולשון הרע האדם הפרטי שנגדו פורסמו אמירות לשון הרע הוא התובע. נוסף על כך, ההליך הפלילי בעבירות תביעת לשון הרע מצריך הגשת קובלנה פלילית ולא כתב אישום רגיל כמו בעבירות פליליות אחרות.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

אולי יעניין אותכם?