הסמכה כעורך דין היא רק השלב הראשון בתהליך ארוך של פיתוח קריירה והשתלבות בשוק העבודה. החל מחיפוש משרה שמתאימה לכם, דרך ההבדלים בין משרד וחברה ועד עצמאות מלאה: הנה כל הטיפים שיכולים לעזור
העיסוק בעריכת דין מוסדר בישראל באמצעות חוק לשכת עורכי הדין משנת 1961. לפי סעיף 24 לחוק, יש שלושה תנאים לכשירותו של אדם להיות עורך דין: השכלה משפטית גבוהה, מעבר בהצלחה של תקופת התמחות ועמידה בבחינות של לשכת עורכי הדין. הבחינות נערכות בסוף תקופת ההתמחות ובזו שהתקיימה בחודש נובמבר 2004 למשל נכשלו לא פחות מ-1,250 המתמחים שניגשו.
מהאמור לעיל קל להבין למה רוב המתמחים הצעירים בעריכת דין מתייחסים להסמכה בתור יעד סופי. האמת כמובן שונה לחלוטין, כי מדובר רק על נקודת הפתיחה לקריירה. מיד אחרי ההסמכה כעורכי דין תצטרכו להמשיך לעבוד קשה כדי להשתלב במהירות בשוק העבודה. מספר עורכי הדין בישראל עמד נכון לשנת 2012 על כ-63,000, והמספר אף צפוי לזנק בשנים הקרובות.
אז איך עושים את זה בצורה נכונה? קבלו 5 טיפים שיעזרו לכם מהרגע הראשון:
-
הקדישו זמן וסבלנות לחיפוש משרה
הטעות הנפוצה היא לבחור משרה ראשונה מתוך לחץ של זמן. הקדישו סבלנות לחיפוש המשרה וזכרו שהיא צפויה להשפיע ישירות על החוויה שלכם בשוק העבודה. במידה ואתם נתקלים בקשיים כלכליים, אל תתביישו לקחת משרה צדדית לטובת השלמת הכנסה. יש גם מקרים שבהם תוכלו לחתום אבטלה תוך כדי שאתם מחפשים משרה שעולה בקנה אחד עם ההסמכה שלכם, עם השאיפות האישיות ועם תחומי העניין וההתמחות.
תוכלו להגדיל את הסיכויים שלכם למצוא את משרת החלומות באמצעות השקעה בקורות החיים. שמרו על ניסוח בהיר, הפגינו יכולת הפרדה בין עיקר לטפל והשתמשו ביצירתיות בצורה מושכלת בלבד. מומלץ להגיע בזמן לראיון ובכל מקרה לא להקדים ביותר מ-15 דקות כדי לא לגרום לתחושה של לחץ.
-
בחרו בין משרד או חברה
הדילמה העיקרית של עורכי דין בתחילת דרכם היא בין השתלבות במשרד לבין עבודה בחברה. בחירה בחברה בשלב ראשוני כל כך של הקריירה היא בעייתית, כי קשה לחזור ממנה לאחור ולעבוד במשרד עורכי דין. מנגד, עורכי דין צעירים תמיד יכולים להשתלב במחלקה המשפטית של חברה מסוימת או לעבוד בתפקיד בעל אופי מסחרי.
במידה ובחרתם לעבוד במשרד עורכי דין, בדקו כמה אנשים מועסקים בו. משרדים גדולים שמעסיקים מעל 70 עורכי דין מציעים שירותים מלאים בכל תחומי המשפט, בעוד משרדים קטנים יבחרו תחומי התמחות ספציפיים. נסו להיעזר בגורם מקצועי שיכווין אתכם והשתמשו בהמלצות של חברים לספסל הלימודים שכבר מצאו משרה.
-
צאו מהמרכז
עורך דין מתחיל שמחפש עבודה באזור גוש דן צפוי להיתקל בבעיות שאותן לא מכיר עורך דין בפריפריה. הסיבה לכך היא שהמרכז רווי ועמוס עורכי דין, לעומת חוסר משמעותי בצפון ובדרום. גם אם אתם כבר גרים בתל אביב ולא מוכנים להתרחק יותר מדי לטובת עבודה מסוימת, יכול להיות שהפתרון הנכון עבורכם יהיה לתת לזה הזדמנות.
בעזרת חיפוש עבודה מחוץ למעגל המרכזי של עורכי הדין תוכלו לייצר לעצמכם ערך מוסף. הקדישו את השנים הראשונות לצבירת ניסיון, קחו על עצמכם פרויקטים שמעניינים אתכם ותקבלו גם תגמול בהתאם. חוץ מזה, אפשר לנסות לשלב בין רכב פרטי ותחבורה ציבורית כדי להקל לפחות על הקשיים היום יומיים עד שתתאקלמו.
-
התעקשו על ביטוח רלוונטי
הפרטים הקטנים יכולים לעשות הבדל גדול בתפקיד הראשון שלכם כעורכי דין. קראו היטב את החוזה שעליו אתם חותמים, ודאו שהוא משרת את האינטרסים שלכם בצורה הטובה ביותר ובקשו סיוע מעורכי דין אחרים שמתמחים בדיני חוזים. היזהרו מהבטחות קוסמות ואל תסכנו את הקריירה שלכם עם אחריות רבה מדי על עניינים שאתם לא בקיאים בהם.
ברמה הפרקטית, היעזרו בפוליסת ביטוח טובה כדי להגן על עצמכם. הוסיפו סעיף של ביטוח אחריות מקצועית וכך תוכלו למנוע חשיפה מיותרת לתביעות מצד הלקוחות. חוץ מזה, ניהול המשא ומתן על חוזה ההעסקה הוא ההזדמנות שלכם ללמוד מקרוב על אופי החברה ועל הגישה של המנהלים.
-
אל תפחדו לצאת לעצמאות
עורכי דין יכולים לבחור לעבוד כשכירים ולקבל משכורת קבועה ללא קשר למצב הכלכלי של המשרד, או לפתוח משרד עצמאי. אם יש לכם את המוטיבציה הנדרשת ואת השאיפות להתפתח, אל תפחדו לצאת לעצמאות. תוכלו להחליט האם לפתוח משרד עצמאי מיד עם סיום ההתמחות, לאחר עבודה כשכירים במשך תקופה מסוימת, לבד או עם שותפים.
הלקוחות הטובים ביותר יגיעו אליכם מהמלצות שעוברות מפה לאוזן. השקיעו בכל לקוח ותגלו יתרונות משמעותיים בהיבטים של גמישות, שכר, תגמול ותנאים. החליטו האם אתם מוכנים מבחינה מנטאלית לבצע מהלך משמעותי כזה, אך לאחר מכן השקיעו בו את כל המשאבים. במקביל, העבירו חלק מתחומי האחריות לאנשי מקצוע מתאימים כמו רואי חשבון והמשיכו ללמוד מניסוי וטעייה.