פייסבוק – שאמנם נדמה לנו כי הייתה כאן תמיד אבל בפועל הוקמה ב-2004 בלבד ורק ב-2006 נפתחה לציבור הרחב – שינתה במידה רבה את החיים של רבים מאיתנו. היא הוקמה כרשת חברתית, אבל מתנהלת בה גם פעילות עסקית שוקקת ובלא מעט מקרים היא משמשת כזירה להבעת דעות באינספור תחומים.
למרבה הצער, כמו בכל מקום בו ישנם בני אדם, פייסבוק היא גם זירה להפצת שנאה, גזענות, שקרים, השמצות וגם לשון הרע. בכל מקרה שבו אתם חשים כי נפגעתם עקב לשון הרע בפייסבוק מומלץ לפנות מידית לעורך דין שמתמחה בתחום זה, והמלצה חשובה נוספת היא לא לפרסם בעצמכם טקסטים שעלולים להיחשב כלשון הרע.
מה קובע חוק איסור לשון הרע?
האיסור על לשון הרע בפייסבוק הוא בהתאם לחוק איסור לשון הרע (שכמובן נחקק עוד הרבה לפני שמארק צוקרברג נולד, אבל הוא תקף גם למרחב הדיגיטלי ובפרט לרשת החברתית הפופולרית). על-פי חוק חשוב זה, ישנם שני רכיבים שביחד הופכים פרסום ללשון הרע: האחד הוא שהפרסום בפייסבוק הינו השמצה שנועדה להשפיל אדם (או עסק, ארגון וכו') ולפגוע בו. השני הוא שהדברים פורסמו באופן שלא רק מושא הפגיעה יכול היה לצפות בהם. בהתאם כל פוסט או אפילו תגובה לפוסט שכוללים השמצות עלולים להיות בגדר לשון הרע ולהוביל לענישה חמורה.
מהו העונש המקסימלי על לשון הרע בפייסבוק?
אדם שחש עצמו נפגע עקב פוסט או תגובה בפייסבוק, וכך גם בית עסק, ארגון ללא כוונת רווח או כל מוסד אחר, רשאים להגיש תביעת דיבה כנגד מפרסם הדברים. חוק איסור לשון הרע מאפשר תביעת פיצוי כספי בסכום של עד 140,000 ₪ ועוד כדאי לדעת כי בחלק מהמקרים מושא הפגיעה כלל לא חייב להוכיח כי נגרם לו נזק כדי לקבל פיצוי של עשרות אלפי שקלים. בהתאם מומלץ בחום להימנע מפרסומים לא אחראיים.
מה חשוב לעשות אם נפגעים עקב פרסום בפייסבוק?
אם נפגעתם כתוצאה מפרסום שאתם מעריכים כי הוא לשון הרע בפייסבוק חשוב מאוד לבצע צילום מסך ולשמור אותו. חשוב לשמור גם את כל התגובות לאותו פרסום. לכם מומלץ להימנע מפרסום או מיצירת קשר מול הגורם המשמיץ. השלב הבא הוא פנייה לעורך דין בעל ניסיון בתחום ספציפי זה.