בישראל מתקיימות למעשה שתי מערכות משפט שונות- מערכת המשפט האזרחית, המשרתת את כלל אזרחי המדינה בהליכים אזרחיים ופליליים ובכל התחומים, ומערכת המשפט הצבאית, האמונה על טיפול באנשי צבא בלבד, חיילים ומפקדים בשירות סדיר, קבע ומילואים. עורך דין צבאי פלילי הוא למעשה עורך דין אזרחי אשר התמחה במשפט צבאי ובייצוג בבתי משפט צבאיים. ההפרדה בין מערכת המשפט הצבאית והאזרחית אינה רק הפרדה בין בתי משפט מתחומים שונים, המדובר בשתי מערכות נפרדות לחלוטין, עצמאיות, בעלות בתי משפט נפרדים, שופטים נפרדים וענישה שונה. במאמר זה נעמוד על הדומה והשונה בין שתי מערכות אלו.
עבירות צבאיות מול עבירות אזרחיות
ישנן עבירות רבות אשר נשפטות אך ורק בבית משפט צבאי, והן כוללות בעיקר עבירות הקשורות לתרבות הצבאית ולכללי הלחימה, ובהן- עבירות הקשורות בשימוש לא חוקי בנשק, סירוב פקודה, מסירת מידע לאויב וכן עבירות הקשורות לחובת השירות כגון נפקדות, עריקות או השתמטות.
כמו-כן, מאחר ומערכת המשפט הצבאית מטפלת בכל הקשור לחיילים, היא מתעסקת גם בנושאים הנחשבים לכאורה "אזרחיים", כגון עבירות סמים, עבירות מין, עבירות רכוש, אלימות, תאונות דרכים וכד', במקרים בהם הן בוצעו ע"י חיילים ובזמן שירות צבאי. הדין הוא כי חייל נשפט בבית דין צבאי, בין אם העבירה שעבר היא צבאית ובין אם היא אזרחית. גם חייל שכבר השתחרר אך מואשם בעבירה אשר בוצעה בהיותו חייל, יישפט על ידי מערכת המשפט הצבאית. עבירות "אזרחיות" מהוות את מרבית המקרים הנידונים בפני בתי משפט צבאיים.
עורכי דין, פרקליטות ובתי משפט – הדומה והשונה
מערכת המשפט הצבאית, בדומה לזו האזרחית, מורכבת מבתי משפט צבאיים, שופטים צבאיים ופרקליטות צבאית, המתבססים על החוק הצבאי והענישה הצבאית. הפרקליטות הצבאית, בין שלל תפקידיה הנוספים, אחראית על אכיפת הדין הצבאי אך גם על מתן הגנה משפטית לחיילים באמצעות מינוי סנגור צבאי.
חייל אשר חשוד בעבירה נחקר ע"י מצ"ח (גוף החקירות של המשטרה הצבאית), בשונה מאזרח אשר חקירתו תתבצע באחריות משטרת ישראל, ובמידה וקיימת תשתית ראייתית יוגש נגדו כתב אישום אשר ידון בפני בית משפט צבאי. על החייל להיות מיוצג על ידי עורך דין צבאי, ובמידה וידו אינה משגת ימונה לו סנגור צבאי מטעם הפרקליטות הצבאית, בדיוק כפי שלאזרח היה ממונה סנגור מטעם פרקליטות המדינה. נדגיש כי ישנה חשיבות עליונה לבחירת עורך דין צבאי מתאים, בעל היכרות רחבה עם מערכת המשפט הצבאית, ועם החוק והענישה הצבאית, ובעל ניסיון רב בייצוג בבתי משפט צבאיים, הן אם מדובר בעבירה צבאית והן אם מדובר בעבירה אזרחית הנידונה בפני בית משפט צבאי.
עניין נוסף שחשוב לעמוד עליו הוא השוני בין הענישה הצבאית והענישה האזרחית. ראשית, הענישה הצבאית כוללת עונשים בעלי אופי צבאי אשר אינם קיימים במערכת הענישה האזרחית, כגון הורדה בדרגה, ריתוק לבסיס, נזיפה וכד'. שנית, גם בעבירות אזרחיות ייתכן שוני משמעותי בין הענישה האזרחית והצבאית, כמו לדוגמא בעבירות סמים, בהם הענישה הצבאית מחמירה הרבה יותר.
אם נקלעתם למצב בו אתם או קרוביכם עומדים בפני הליך הקשור במערכת המשפט הצבאית, אל תהססו ופנו בהקדם לייעוץ של עורך דין צבאי מומחה. גם אם מדובר בעבירה אזרחית, גם אם אתם בטוחים בחפותכם, וגם אם מדובר בהליכים משפטיים אשר נראים בעיקרם בירוקרטיים, כגון ועדות התאמה או ועדות סמים. עורך דין צבאי, מעבר לתפקידו בייצוג בבית המשפט הצבאי, הוא מורה הדרך שלכם בכל הקשור לסבך המשפטי הצבאי. עצם העובדה כי הוא עצמו אזרח, בשונה מסנגור אשר מונה ע"י הפרקליטות הצבאית, תקל על ניהול ההליך ועל התקשורת.