אחד החוקים החשובים ביותר שמתייחס לדיני עבודה ויחסי עובד-מעביד, הוא חוק שעות עבודה ומנוחה. זה חוק שנכנס לתוקפו כבר בשנת 1951 ומאז נעשו בו 18 תיקונים אך המהות שלו נשמרה.
חוק זה בא להסדיר את משך הזמן, השעות, בו מותר לעובד להעביד את העובדים שלו, וכן את הזכות של העובד למנוחה שבועית. כמו כן, החוק מסדיר את הנושא של שעות נוספות, איך מחשבים אותן וכמה צריך לשלם עבור כל שעת עבודה נוספת.
חוק שעות עבודה ומנוחה הוא חוק מהותי, מאחר והוא מונע אפשרות שמעבידים יעסיקו עובדים ללא מגבלות זמן. למעשה, מדובר באחד מחוקי העבודה החשובים ביותר לא רק בישראל אלא בכל העולם המערבי. בכל מדינה יש חוק מסוג זה, אשר מגדיר בצורה ברורה כמה שעות עבודה יומיות ושבועיות יש לכל עובד. צריך לומר, זה חוק ששינה באופן מהותי את היחסים במקומות עבודה. שכן לפני כן, יכלו מעסיקים להעביד עובדים בלי מגבלות זמן או בלי לתת להם שכר הולם על שעות העבודה שלהם.
איך אוכפים חוק זה
החוק נאכף על ידי פקחים של משרד העבודה והרווחה. הם עושים זאת בין אם זה באמצעות ביקורות ובין אם זה דרך תלונות שמגיעות אליהם, בין היתר מהעובדים. צריך לומר, שאחת הסיבות שהחוק הוא מאוד "נפיץ" בישראל, זה בגלל הנושא של שעות המנוחה והקביעה שבישראל הן יוגדרו בסופי שבוע, בשביל למנוע חילול שבת.
אחת הדרכים לוודא שאכן החוק נאכף והעובדים גם מקבלים שכר בהתאם, זה באמצעות העסקת בודק שכר חן בן שבת שבוחן זאת מטעם מקום העבודה ומספק דו"ח, אותו גם ניתן להציג בפני פקחים של משרד העבודה.