צה"ל מתייחס בצורה מחמירה למדי לעבירות סמים. חייל עלול למצוא את עצמו מול חוקרי מצ"ח, אפילו אם הוא נחשד בשימוש בסמים בזמן חופשה מהצבא. בגלל שהשימוש בסמים קלים נחשב לנורמטיבי (וגם השיח על לגליזציה תורם לכך), חשוב לכל חייל לדעת מהו העונש המקסימלי על סמים בצה"ל.
הגדרת האישום והעבירה
כאשר אנו מדברים על סמים בצה"ל, אי אפשר לשים את הכל בסל אחד. לא קיים עונש אחיד וגם במקרה של עונש מקסימלי, אי אפשר לדבר במונחים מוחלטים. נסביר: חוקרי מצ"ח וגם רשויות הצבא בכלל רוצים לדעת על היקף השימוש של חשוד, האם מדובר בשימוש קבוע, האם קיים אלמנט של סחר, שהוא כבר הרבה יותר משמעותי.
בצבא מתייחסים ביתר חומרה
באישומי סמים, ישנו הבדל האם החשוד הינו אזרח או חייל. העונש המקסימלי על סמים בצה"ל לרוב מחמיר לעומת המקסימום שלפי הדין האזרחי. מי שנמצא על מדים מחויב לא רק לחוק שרואה בסמים עניין פלילי אלא גם מחויב לכללי התנהגות על פי פקודות הצבא. בענייני סמים, ככל שעבירה נתפסת כיותר קשה, כך העונש המקסימלי יהיה ממושך יותר. הנאשם עשוי לשבת במאסר למשך זמן ממושך ובנוסף על כך – מתקבל רישום פלילי. כלומר, סמים ילוו את החייל גם בהמשך, כשישתחרר ויהפוך לאזרח.
אז מה עושים? על מנת להבין את המצב לאשורו, חשוב להתייעץ עם עורך דין צבאי. לאור פרטי המקרה ונסיבותיו, עורך הדין יוכל לומר לכם מה ניתן לעשות, איך להתמודד בחקירת מצ"ח ובמידת הצורך, גם ייצג בבית הדין הצבאי. על פי כתב האישום או החשדות הוא יוכל לומר האם העונש במקרה זה צפוי להיות מאסר על תנאי, מאסר בפועל וכן האם יש נסיבות מקילות.